PALAMUTUN FAYDALARI
- Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
- Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler.
- Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
- İçerdiği mineraller, kemik sağlığını destekler, kemik yoğunluğunu artırabilir.
- Düşük kalorili bir protein kaynağı olduğu için palamut kilo kontrolüne de yardımcı olur ve tokluk hissi sağlar.
- Aynı zamanda içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde palamut, beyin fonksiyonlarını destekler, odaklanmayı artırır.
- Selenyum içeriği sayesinde ise palamut balığı antioksidan özellikler gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Palamut, vücudu iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere de sahiptir.
- İçindeki B6 vitamini sayesinde ise metabolizmayı düzenler ve enerji üretimine katkı sağlar.
PALAMUT NASIL PİŞİRİLİR? PÜF NOKTALARI
Palamutu farklı tariflerle kış sofranıza dahil edebilirsiniz. İşte en sevilen iki tarifi:
Palamut Pilaki
Malzemeler
- 3 adet palamut
- 1 adet büyük boy patates
- 2 adet domates
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet soğan
- 1 adet limon
- Maydanoz
- Tuz
- Pul biber
Yapımı
- Palamutları temizleyip, halka şeklinde doğrayın.
- Soğanları halka halka kesip, tepsinin altına dizin.
- Üzerine patateslerinizi küp küp doğrayın.
- Üzerine biberleri dilediğiniz ebatta doğrayın.
- Palamutlarınızı dizin.
- Yuvarlak şekilde kabuğunu soyduğunuz limonları yayın.
- En son domatesleri de yuvarlak şekilde kesip, üzerini kapacak şekilde dizin.
- Tuzunu, pul biberini serpin.
- En son maydanoz ve dereotu da koyabilirsiniz.
- Tepsinizi folyo ile sarın ve 200 derece fırına verin. 50 dakika içinde yemeğiniz hazır.
Palamut Tava
Malzemeler
- 2 orta boy palamut
- Yarım su bardağı mısır unu
- Tuz
Kızartmak için;
- 1 su bardağı sıvı yağ
Yapımı
- lk olarak dilimlenen balıkları su ile güzelce yıkayalım.
- Ardından suyunun süzülmesi için 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Suyu süzülen balıklarımızı arkalı önlü olacak şekilde tuzlayalım.
- Palamut dilimlerimizi yine arkalı önlü olacak şekilde her yerini mısır ununa bulayalım.
- Balıklarımızı kızgın yağda her iki yüzünü ara ara çevirerek kızartalım.
- Balıklarımız kızardıktan sonra yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alalım.